Captura de pantalla 2019-05-14 a las 15.08.20
LA VINYA
VINYA4

“De la vinya de Foradada.”   A Foradada, a els Espujals, va existir un jaciment d’època romana entre el segle II a.c. i el I d.c.  Escrits del segle XVII, que parlen de “Salinos de Camarasa para Cubells, pasando por una hoya perfectamente plantada de viñas y olivos.” i “El terreno quebrado y estéril para cereales de Montsonís servia únicamente para viñedo que es abundante.”  A Foradada es venia el vi a Balaguer i velles dites populars pròpies son “Renoi quina vinya! Guarda la vinya!.“

“De la nostra historia vitícola familiar.”   Vàrem recuperar una terra d’antiga tradició vitícola”, la terra originària anomenada  ja “VINYESDALT” per l’antic cadastre, ens recorda que era zona de vinyes de forma evident.  Quan vam arribar, les terres es trobaven en desús, de la vinya no hi havia rastre.  Això si, entre mig de la Serra, apareixen uns bancals i bancalets de pedra seca que fan de marges per separar el bosc de la terra de conreu.

4

“Un sistema ancestral de conducció de la vinya”.   Un altre fet diferencial a la nostra zona, és el sistema de conducció de la vinya, és a dir, hem recuperat del  cep en forma de vas i plantat amb un pal de fusta al mig, per donar la forma original i més natural possible del cep.  El cep, és un arbust, un aliada trepadora i que li agrada pujar amunt, i amb el pal de fusta s’afavoreix el creixement vertical de la vinya.  Hem fet una plantació de ceps amb una densitat de camp molt elevada, amb 5.000 ceps per hectàrea, per tant tenim uns 25.000 ceps plantats per treballar un a un.  Tenim un sistema totalment artesanal que no permet cap mecanització de la vinya.  Es un treball molt intens amb el que toquem cada cep 3 o 4 vegades per any.

“El terrer de Rubió de Sòls”.  La vinya està plantada a la Serra del Munt, entre 320 i 350 m d’alçada, i molt propera a la ribera del Segre.  Les vinyes es caracteritzen per la diversitat de sòls profunds,  textura franca i argilosa, amb una àmplia diversitat mineral, destacant  les pedres i còdols corresponents a “l’antic mar”  prehistòric que va deixar petjada  a la terra.  Per tant, les característiques agronòmiques son ideals per produir un raïm equilibrat, marcant un caràcter diferenciat.

VINYA0

Un món de Xarel·los: Una selecció especial dels ceps.”   Vàrem anar a buscar  sarments i/o redoltes de ceps antics a camps catalans.   El Xarel·lo, és protagonista de la nostra vinya, des dels primers anys d’enòloga he cregut amb les seves propietats i sobretot per ser una varietat ancestral a tot el territori català.  El 2009,  vàrem seleccionar els sarments d’altres vinyes velles d’arreu de Catalunya, des del Tarragonès al Penedès, passant per les terres de Lleida, amb la idea de fer una selecció especial de Xarel·los.  També vàrem triar un raïm negre: l’Ull de Llebre, d’una vinya seleccionada de Verdú  per tenir unes collites excepcionals, i que jo mateixa vaig elaborar al celler del mateix municipi durant deu anys anteriors. 

“Els primers anys de plantació de vinya”. El 2009, va ser l’any clau per començar un treball molt intens de la terra.  El dia 07 de maig del 2010, vàrem plantar el primer cep de Xarel·lo a la finca nomenada “La Serra”.  Mentre vàrem treballar les altres finques per plantar el 2011, altres Xarel·los seleccionats per les terres de Catalunya,  repartits en les parcel·les corresponents:  “La Casa”, “La Solana” i “Les Ribes”.  El mateix any també vàrem plantar l’Ull de Llebre a la Riba primera.

047

“Un microclima marcat per la ribera del Segre.”  Cal destacar el microclima específic de VINYESDALT, estem a tocar del riu, a 350 m de proximitat mínima.  Destaquen els canvis de corrent d’aire provocats per les corrents de convecció del riu, fet que afavoreix la sanitat de la vinya. Ressalta a l’estiu, els matins son humits i ens aporta la frescor necessària pel creixement de les plantes, i sobretot per una òptima maduració del raïm. 

A nivell climàtic, la orografia del Montsec, ens afecta directament, sent el portal del Pirineu, amb un clima barrejat entre Continental, Pirinenc i d’influència Mediterrània.  Es caracteritza per tenir les estacions de l’any molt marcades, sobretot l’hivern molt fred i humit, amb boires gebradores, i l’estiu extrem, molta calor i sec.  Un altre factor afavoridor és que a l’estiu hi ha un alt contrast tèrmic entre el dia i la nit. 

També creiem en un sistema de cultiu eco-sostenible, amb que el respecte per la natura és la nostra prioritat.  Estem certificats al CCPAE, Consell Català de Producció Agrària Ecològica, per donar la garantia ecològica corresponent tant a les vinyes com el celler.

Diseño sin título (28)

Rubió de Baix – Foradada

CP: 25737 – LLEIDA

info@rubiodesols.cat

Telèfon: 690 87 23 56

 
© 2020 Rubió de Sòls. Tots els drets reservats. Avís legal. Condicions Generals