Captura de pantalla 2019-05-14 a las 15.08.20

BENVINGUT 2021

El mes de gener, marca la diferència de tot l’any,  és temps de revisions anuals, i fer noves previsions del present i sobretot marcar les noves fites per assolir en el futur.

Aquest any estem d’aniversari a la vinya, s’ha complert  “un deseni”,  un cicle vital important pels ceps, ja tenen  arrels mes profundes i fortes, per donar raïms amb mes reserva cada anyada esperada.

Hem començat l’any 2021, de la millor forma possible, amb fred intens, malgrat la “Filomana”, el primer cicló remarcable, que ens ha regalat uns dits de neu, que fan bona“saó” a la mare terra.

Hem començat l’any mes gèlid, amb temperatures extremes els primers dies, amb valors mínims de -5 i -6ºC durant una setmana, fins assolir el mínim absolut de -8,8ºC el dia 06 de gener, just el dia d’arribada del benvolguts Reis Mags d’Orient.

El dissabte, dia 09 de gener, va arribar  el ja conegut cicló  “FILOMENA” i que també ens ha tocat de costat a Rubió de Sòls, regalant-nos uns flogs de neu amb la calma, amb una aportació de 45 lt d’aigua neta pel sól.

Com diu el “Refranyer”:  on hi ha neu no hi aneu,…  una nevada val per una llaurada… gener nevat estiu regalat… bona es la neu si ve al seu temps… neu pel gener tot l’any va bé… Any de neus, anys de bèns…

La vinya reposa, els ceps estan adormits, i el fred intens ajuda que el cicle d’hivernació de les plantes sigui mes llarg.  La previsió de la segona quinzena de gener, sembla ser mes moderada, encara que continua gèlida amb freds d’estricte hivern. 

Al gener, el treball de la vinya continua sent la“pre poda”, comencem a donar forma als ceps, tallant la meitat dels sarments i/o vergues i/o redoltes i/o altres noms populars per anomenar la fusta nova de l’any anterior.  Fem un sistema de conducció artesanal*, i per tant les tisores manuals son la principal eina de treball.

La mare terra es troba en repòs, si es possible a final del mes, prepararem la terra per fer un adobat de fons, amb fem orgànic preparat i fermentat anteriorment.  Val a dir que treballem segons el calendari lunar i basat en els principis de la biodinàmica.

El proper mes, parlaré de LA PODA, l’art de treballar la vinya, com ho fem a les nostres vinyes i perquè.

* Tots els treballs fets a la vinya de Rubió de Sòls son a mà i artesanals,  perquè el sistema de conducció és en vas i té un pal de fusta individual per cada planta, la qual cosa impedeix qualsevol treball mecanitzat directament.

Rubió de Baix – Foradada

25737 – LLEIDA

info@rubiodesols.cat

Telèfon: 690 87 23 56

© 2020 Rubió de Sòls. Tots els drets reservats. Avís legal. Condicions Generals